Piersonstraat 5
6951 BD Dieren, Gelderland
0313 414 556
info@mijnzien.nl
Di - Za
Openingstijden per dag

Mouches volantes

Mouches volantes is een andere naam voor de oogaandoening die ook glasvochtvertroebeling genoemd wordt. Mouches volantes is een aandoening die relatief veel onder de bevolking voorkomt. Op zich is het hebben van glasvochtvertroebelingen normaal, maar bij sommige mensen kan het zicht er ernstig onder gaan lijden.

Het begrip “mouches volantes” komt vanuit het frans en betekent letterlijk: “vliegende vliegjes”.

De oogbol is gevuld met glasvocht, een soort geleiachtig materiaal waarin dunne vezels drijven. Deze vezels lijken op spaghettislierten en geven elasticiteit en stevigheid aan je oogbol. Hiertussen kunnen ‘vertroebelingen’ drijven, die je kan waarnemen als puntjes, cirkels, slieren, vliegjes, spinnenwebben etc. De troebelingen bewegen mee en na met de oogbewegingen. Hoewel de troebelingen hinderlijk kunnen zijn, blijft het gezichtsvermogen meestal goed. Inde loop van der tijd kunnen de troebelingen van vorm of grootte veranderen. Soms merkt u dat de troebelingen in het gezichtsveld komen waardoor ze meer zichtbaar worden. Hierna kunnen ze weer naar beneden zakken waardoor ze weer minder zichtbaar worden. Kortom, de troebelingen kunnen van plaats veranderen waardoor de klachten wisselen. Bij het plotseling zien van veel meer troebelingen raden wij aan om dit te bespreken met uw arts of optometrist.

Helaas verdwijnen mouches volantes niet vanzelf. Maar een behandeling is vaak onnodig omdat de aandoening ongevaarlijk is. Probeer de zwarte vlekjes daarom ‘gewoon’ te negeren.

Lukt het niet om ze te negeren omdat het er heel veel zijn of als je aandacht er voortdurend door getrokken wordt? Dan kun je een glasvochtoperatie (vitrectomie) overwegen. Tijdens deze operatie wordt het glasvocht vervangen voor een ander soort vloeistof.

Een mouches volantas onderzoek valt onder een optometrisch onderzoek.