Piersonstraat 5
6951 BD Dieren, Gelderland
0313 414 556
info@mijnzien.nl
Di - Za
Openingstijden per dag

Macula degeneratie

Macula degeneratie wordt ook wel slijtage van het netvlies genoemd. De macula is het centrale gedeelte van het netvlies waarmee u scherp ziet, en degeneratie betekent slijtage.

De meest voorkomende vorm van macula degeneratie is ouderdom macula degeneratie, welke over het algemeen begint na het 50ste levensjaar.

 

Macula degeneratie kan worden onderverdeeld in twee groepen:

Droge macula degeneratie

Bij droge maculadegeneratie kan het netvlies de afvalstoffen niet meer goed afvoeren, waardoor deze zich ophopen onder het netvlies, meestal in de macula. Dit zorgt ervoor dat er pigment veranderingen optreden.

Voor de droge maculadegeneratie is het verloop over het algemeen redelijk gunstig; het zien blijft meestal jarenlang stabiel, of gaat heel langzaam iets achteruit. U kunt meer moeite krijgen met het lezen en het zien van kleine details. Ook het contrastzien en kleurenzien kan achteruitgaan, waardoor u meer licht nodig heeft bij het lezen. Droge macula degeneratie kan over gaan in natte macula degeneratie.

Natte macula degeneratie

Bij natte maculadegeneratie groeien er onder of soms in het netvlies bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes zijn van slechte kwaliteit en kunnen lekken, waardoor er vocht en/of bloed in of onder het netvlies terechtkomt. Dit alles zorgt ervoor, dat het netvlies beschadigd raakt.

De natte macula degeneratie veroorzaakt vaak in een relatief korte tijd (weken/maanden) een forse achteruitgang in het gezichtsvermogen. De slijtage in het netvlies zorgt uiteindelijk voor een litteken in netvlies. Hierdoor is het scherpe zien blijvend verslechterd. U kunt buiten het centrum alles zien. Echter het centrum zelf is meer beschadigd, waardoor het lezen en details zien vaak slechter is ten opzichte van patiënten met droge maculadegeneratie.

Voor de natte maculadegeneratie was er vroeger geen behandeling mogelijk en werden mensen vaak slechtziend. Sinds een aantal jaren zijn er behandelingen ontwikkeld, zoals injecties in het oog met medicijnen. Er wordt met name naar gestreefd om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Een macula degeneratie onderzoek of screening valt onder een optometrisch onderzoek.