Piersonstraat 5
6951 BD Dieren, Gelderland
0313 414 556
info@mijnzien.nl
Di - Za
Openingstijden per dag

Diabetische retinopathie

Schade aan het netvlies door diabetes (suikerziekte) heet diabetische retinopathie. Bij diabetes heeft u te veel glucose (suiker) in uw bloed. De glucose beschadigt de bloedvaten in uw lichaam. Ook de kleine bloedvaatjes in uw netvlies.

Er kunnen zich twee oogheelkundige problemen voordoen bij diabetische retinopathie;

  • een wisselende gezichtsscherpte. Dit komt doordat de suikerspiegel in het bloed en in de ooglens wisselt. Dit is niet ernstig maar wel lastig. Het verdwijnt weer als de suikerspiegel stabiel is. Het is dan ook raadzaam om pas een bril aan te laten meten als de suikerspiegel een tijd stabiel is.
  • Door beschadigingen aan de bloedvaten in het netvlies kunnen er afwijkingen ontstaan. Deze afwijkingen kunnen aanwezig zijn zonder dat het gezichtsvermogen is aangetast, dus zonder dat er klachten zijn. Vooral afwijkingen in en rondom de macula, het centrale gedeelte van het netvlies waarmee u scherp ziet, geven klachten van minder gezichtsscherpte. Wanneer deze afwijkingen niet op tijd worden ontdekt en behandeld, kan zelfs blindheid het gevolg zijn.

Bij de meeste mensen met diabetes ontstaat vroeg of laat diabetische retinopathie. Dit geldt zowel voor mensen met diabetes type I als diabetes type II. Gelukkig zijn er tegenwoordig onderzoeks-en behandelmethoden welke de schade door retinopathie tot stilstand kunnen brengen. Wel is het van belang dat dit zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. Heeft u diabetes? Laat dan regelmatig uw netvlies controleren. Controle op diabetische retinopathie valt onder een optometrisch onderzoek.