Piersonstraat 5
6951 BD Dieren, Gelderland
0313 414 556
info@mijnzien.nl
Di - Za
Openingstijden per dag

Lichtflitsen

Veel mensen zien wel eens lichtflitsen in hun oog. Het is dan net of er een tl-lamp aan het knipperen is. Of dat u een felle bliksemschicht voor uw ogen ziet. Soms komen de flitsen alleen aan de zijkant van het oog voor, of steeds in dezelfde hoek.

Lichtflitsen ontstaan als het netvlies geprikkeld wordt of als er een scheurtje of gaatje in komt. Dit gebeurt wanneer het glasvocht in het oog krimpt en zich los trekt van het netvlies. Door dit trekken aan het netvlies ziet u de flitsen. Het loslaten van glasvocht is in principe niet ernstig.

Wanneer het glasvocht krimpt en zich lostrekt van het netvlies kan er in een klein aantal gevallen een scheurtje in het netvlies getrokken worden. Zo’n scheurtje kan het begin zijn van een netvliesloslating: een ernstige aandoening die het zicht bedreigt.

Bij het ontstaan van een scheurtje in het netvlies kan soms ook een bloeding in het glasvocht ontstaan. Dit komt zeer incidenteel voor maar moet wel snel behandeld worden.

Het is daarom raadzaam om bij klachten van plotselinge troebelingen of lichtflitsen de huisarts te bellen voor een verwijzing naar een optometrist of oogarts, zodat wij kunnen onderzoeken of er nergens in het netvlies een klein scheurtje of gaatje is ontstaan.

 

Andere oorzaken van lichtflitsen kunnen zijn:

  • Oogmigraine
  • Ontstekingen in het oog
  • Glasvochtbloeding